Litteratur, viden og kursusmateriale

Er du på udkig efter aktuel viden, redskaber eller inspiration til dit arbejde med udsatte unge? Her har vi samlet artikler, litteratur, hjemmesider og ikke mindst materiale fra vores opkvalificeringskursus, som kan hjælpe fagpersoner i deres arbejde med udsatte børn og unge på døgninstitutioner.

Hos KKUC yder vi rusmiddelbehandling, stofmisbrugsbehandling, alkoholbehandling samt PTSD behandling. Du kan også læse mere om vores ydelser inden for traumeterapi og dialektisk adfærdsterapi

Undervisningsmateriale fra opkvalificeringskursus

Seksualitet og den seksuelle dannelse
Hvorfor er det vigtigt at sætte fokus på seksualitet? Seksualitet er en integreret del af et hvert menneskes personlighed. Seksualitet har indflydelse på vores tanker, følelser, handlinger og samspil med andre mennesker. 

Seksuelt bekymrende adfærd
Hvad ved vi om børn og unge, der har seksuelt grænseoverskridende adfærd? Og hvad kan man som fagperson gøre?

Tilknytning
Tilknytningsmønstret er et aftryk af det samspil der finder sted mellem det lille barn og de omsorgspersoner, der er tilgængelige. Det bliver til et indre mønster eller ”arbejdsmodeller” for, hvordan det i fremtiden vil søge nærhed og kontakt på. Få mere viden om tilknytningsteorier og tilknytningsmønstre. 

Seksuelle overgreb på udsatte børn og unge
Hvilke fysiske, psykiske og adfærdsmæssige tegn kan man som fagperson være opmærksomme på hos børn og unge, der har været udsat for seksuelle overgreb?

Samtaler med børn / unge om seksuelle overgreb
Det er sjældent, at børn på eget initiativ fortæller om at have været udsat for et seksuelt overgreb. Hvordan griber man som fagperson samtalen an? Og hvad skal man være opmærksom på i samtalen? 

Positiv reformulering og selvdestruktiv adfærd
At forholde sig positivt til selvdestruktiv adfærd kan være en effektiv metode til at forandre fastlåste følelses- og tankemæssige mønstre. Ved at anvende positiv reformulering i samtaler med en ung der f.eks. selvskader sikrer vi, at barnet / den unge får en forståelse af sin egen destruktivitet som noget, der rummer en konstruktiv kerne.

Familiestrukturer
Hvad kendetegner en velfungerende familie og hvad kendetegner en dysfunktionel familie? Grænser beskytter individet både fysisk, psykiske og følelsesmæssigt. Så når der ikke er grænser i en familie, bliver individet meget sårbar og udsat på alle områder. Det må derfor finde andre måder at beskytte sig selv på.  

Kom i gang med en seksualpolitik

Det kan være svært og uoverskueligt at komme i gang med at udvikle en seksualpolitik. Hvor skal man starte? Hvad skal den indeholde? Og hvorfor er det overhovedet relevant og vigtigt at have en seksualpolitik på en døgninstitution?

I denne artikel giver underviser og psykoterapeut Marianne Gutte, en trin-for-trin vejledning til, hvordan jeres institution kommer godt i gang med en seksualpolitik.

 

 

 

Kursusprogram og kursuslitteratur
Her kan du downloade kursusprogrammet og litteraturlisten til KKUC's opkvalificeringskursus om unge med seksuelt bekymrende adfærd.

 

Redskaber

Refleksionskort - Social- og Boligstyrelsen
Start samtalen om senfølger efter seksuelle overgreb

Håndbog til fagpersoner - Social- og Boligstyrelsen
Senfølger efter seksuelle overgreb

Den lille guide til pronominer – LGBT+ Danmark
LGBT+ Danmark har lavet denne folder, som indeholder en præsentation af de mest anvendte kønsneutrale pronominer. Derudover finder du gode råd til at bruge pronominerne i den daglige tale, samt hjælpende øvelser, du kan udføre med en ven eller kollega. Den lille guide til pronominer

 

Hjemmesider

SletDet (Red Barnet)
Rådgivning og viden til børn, unge og fagpersoner om hjælp til håndtering af digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser på nettet. Til fagpersoner: https://sletdet.redbarnet.dk/fagpersoner-og-foraeldre/

Det er min krop – Sex & Samfund
Hjemmeside til børn og unge, der vil lære mere om køn, krop og seksualitet. Der er samlet videoer, billeder, artikler og noveller, der er lavet til undervisning i skolen. https://determinkrop.dk/

Grænseløst
'Grænseløst' er et site drevet af Center for Digital Pædagogik. På siden kan unge læse og chatte med andre unge om seksualitet og grænser, samt finde relevante rådgivnings- og behandlingstilbud. Som fagperson kan man også få ny viden om bl.a. seksuelle overgreb, gråzoneprostitution, sugardating og sexkrænkelser. https://graenselost.dk/fagomrade/ 

 

Artikler, rapporter og forskning

Sex & Samfund
Unges forhold til og forståelse af samtykke og grænser i seksuelle situationer (2021)

Landsforeningen Spor
De fysiske konsekvenser af overgreb og svigt i barndommen

Børns Vilkår
Hvorfor stikker børn og unge af fra en anbringelse?

Byttedating i Danmark
Slutrapport fra forsknings-og udviklingsprojektet  ”Sugardating blandt marginaliserede unge”

 

Bliv en del af den digitale netværksgruppe

socialfaglig rådgivning

Facebook-gruppe 'Projekt unge og grænser' er et hjemsted for dialog og vidensdeling mellem fagpersoner, der har kontakt til unge med seksuel bekymrende adfærd.

I gruppen deler vi løbende artikler og viden på området og informerer om kommende webinarer.

Bliv en del af Facebook-gruppen her